Besties-pentueet
vuodesta 1992 vuoteen 2014

Z-pentuja ja Muusa

Ensimmäinen whippet FI MVA Sopisco Sohvi ”Sussi” tuli taloon vahingossa ja kymmenen vastasyntyneen pennun kera. Tutustuttuamme tähän valloittavaan yksilöön ja rotuun, syntyi kiinnostus myös kasvatustyöhön.

Sussi oli erinomaisesta suvusta, isänsä Englannista tuotu FI MVA Lounell Louis of Dondelayo, jonka molemmat vanhemmat olivat valioita rodun kotimaassa ja emä mm. kansainvälinen muotovalio sekä BIS-voittaja Sopisco Sähly. Sussilla oli ollut yksi pentue ennen meille muuttoa sekä tämä toinen, Gaheli´n B-pentue, joka sillä oli mukana meille tullessaan. Sijoitin pentueesta lihaksikkaimman narttupennun Tuiskun, Gaheli´n Bionic, joka juoksikin aikanaan 4 käyttövalioaikaa (harmittavasti se viides käyttövalionarvoon vaadittava jäi uupumaan) sekä sai näyttelystä yhden sertin ennen kuin teki Besties D-pentueen.

Sussi teki vielä kolmannen pentueen, kun se kasvattajansa Aune Määtän ehdotuksesta astutettiin FI MVA Dondelayo Flashpointilla. Tähän Sussin kolmanteen pentueeseen eli Besties C-pentueeseen syntyi tammikuussa 1992 kaikkiaan 11 pentua. Muotovaliovanhemmista tuli hieman yllättäen lähinnä juoksupuolella kunnostautuneita koiria, mm. kaksoiskäyttövalio ja yksi nopeimmista kasvateistani ”Keni”, Besties Cameron sekä FI&EST MVA, FI KVA-R Besties Charlie ”Jali”. Jalostukseen on käytetty Jalia, jolla on yksi pentue Desmenda´s-kennelissä, mutta ei yhtään toisen polven jälkeläistä sekä Iinestä eli FI KVA-R Besties Columbaa, jolla on ollut Softrack A-pentue sekä Besties F-pentue. Iineksen pennuista neljää on käytetty myöhemmin jalostukseen ja kahdella niistä on myös toisen polven jälkeläisiä. 

Sussin ehkä suurin ansio lienee erinomainen hedelmällisyys, josta kertoo kolmen pentueen yhteensä 30 pentua, mikä on whippetille varsin suuri määrä. Lisäksi näissä kolmessa pentueessa kaikilla urospennuilla on ollut normaalit kivekset, mikä sekään ei ole ihan itsestäänselvyys tässä rodussa.

Sussin lapsenlapset syntyivät marraskuussa 1992 Tuiskun ja kaksoisvalio Jaavakallion Dominon ”Topin” pentueeseen, jossa hain enemmän juoksupainotteisia ominaisuuksia. Pentueen aktiivisimmat kilpailijat olivat Besties Dynamite ”Dani”, jonka suurin saavutus oli Suomen maastomestaruus vuonna 1994. Sisko B. Darling, ”Dali” juoksi itsensä ratavalioksi, mutta yhtään koiraa tästä pentueesta ei käytetty jalostukseen.

Epäonninen E-pentue syntyi tammikuussa 1994 ja oli Englannista tuodun Shebran Miss Piggyn ja kaksoisvalio Polongain Amazing Asterixin jälkeläisiä, eikä varsinaisesti sukua kahdelle aikaisemmalle pentueelle; tosin yhteisenä nimittäjänä kaikkien takaa löytyi kuuluisia Dondelayo-koiria. Tämän pentueen koirista yksi kuoli alle vuoden iässä penikkatautiin pahimman epidemian aikana, sijoitusnarttuni loukkaantui niin pahoin, että jouduttiin lopettamaan ennen aikuistumista ja yksi jäi auton alle aikuisena. Jalostukseen ei tästäkään pentueesta ole ketään käytetty.

Toistaiseksi menestyksekkäin Besties-pentue on ratavalioiden Sökövintin Go-Go ja B. Columba ”Iineksen” maaliskuussa 1998 syntynyt F-pentue. Seitsemästä pennusta viidellä on joku valionarvo; joukossa on sekä muotovalio, että rata- ja maastovalioita ja Suomi Cupin voittaja sekä useampi veteraanimaastomestari. Valitettavasti tästä pentueesta ei ole jalostukseen käytetty kuin yhtä narttua, FI KVA-M Besties Fortunaa eli Finniä. Olisin itse ollut kiinnostunut käyttämään myös Finnin veljeä, mutta minulla ei ollut käytettävissä sille sopivaa narttua ja sitten kun vihdoin olisin sellaisen saanut lainaksi, oli suunnittelemani uros juuri kuollut.

Finnin ensimmäinen, marraskuussa 2001 syntynyt pentue, oli maastovalio Tuulikellon Armascon eli Kollin kanssa. Besties G-pentue on minulle itselleni mieluisin monellakin tapaa. Pentue kokonaisuudessaan vastaa tyypiltään paljolti sitä, mitä arvostan eli ovat ihannekokoisia ja sporttisia, mutta kuitenkin klassisia malliltaan. Tästä pentueesta jälkeläisiä on kahdella nartulla. Besties Gymkhana ”Luikkis” on Luminuolen-kennelin kantanarttu kahdella pentueellaan ja Besties Galatealla ”Ronjalla” on kolme Besties-pentuetta.

Finnin toinen pentue huhtikuussa 2003 tavoitteli enemmän ulkomuodollista painotusta, isänä muotovalio Gaselle´s La Notte "Rasmus". Besties H-pentue olikin selvästi erilainen kuin aiemmat. Isän osin amerikkalainen tausta näkyi pentujen rakenteessa, mutta mitään näyttelykoiria nämä eivät varsinaisesti olleet. Joukon kaksi maastokisoihin osallistunutta osoittautuivat kyllä varsinkin nuoremmalla iällä menestyksekkäiksi juoksijoiksi. Besties Hillbilly ”Hansu” on juossut neljä maastosertiä ja Besties Heavy Sugar ”Roosa” ehti juosta kolme sertiä ennen valitettavaa loukkaantumista, joka katkaisi sen lupaavan kilpauran. H-pentueesta yksi narttu, Besties Honkytonk Twist eli Vida, on tehnyt pentueen ja sen poika Iltarusko ”Usko” on kunnostautunut erityisesti juoksupuolella. Astutin Hymyn tytön Vapun Uskolla elokuussa 2009, mutta tuloksetta. Uskon sisko Usva oli sijoituskoirani, jota en kuitenkaan koskaan astuttanut koirasta itsestään riippumattomista syistä. Uskon ensimmäinen pentue on Muusan kanssa Besties Z-pentue joulukuussa 2015. 

Seuraava sukupolvi, Ronjan ja muotovalio Andantino Corsaron ”Kennethin” I-pentue, syntyi toukokuussa 2005. Neljän pennun joukosta ei ole noussut aktiivisia harrastajia, eikä ketään ole käytetty jalostukseen.

Uutta suuntaa edustaa Besties J-pentue (syntynyt huhtikuussa 2006), jossa emänä on Pipsqueak Hymyhuuli ja isänä edellisen pentueen isä Kenneth. Näistä kolme narttua on käynyt näyttelyissä ja kaikki ovat saaneet ERI:n, kaksi on juossut maastoissa ja molemmilta löytyy SA:n suorituksia; sijoitusnarttu Besties Jäätelökesä ”Vappu” nappasi jo yhden sertinkin. Jalostussuunnitelmia on ollut kahdelle nartuista, joista Vappua yritettiin astuttaa kahdesti tuloksetta eri uroksilla ja Besties Juhannusruusu "Sofi” on saanut kaksi pentuetta Milfaro´s-kennelissä.

Elokuussa 2006 syntyneen K-pentueen emänä on Ronja ja isänä ranskalainen hurmuri sekä useamman maan muotovalio Taraly Stairway to Heaven ”Mojo”. Suurista toiveista huolimatta pentue tuotti pettymyksen, kun neljästä urospennusta vain yhdeltä löytyivät molemmat kivekset. Yllätys oli melkoinen, koska Sussin linjasta ei ole siihen mennessä tullut vastaan yhtään kivespuutteista ja tähän pentueeseen niitä putkahti tuollainen määrä. Pentueen sijoitusnarttu Besties Kanteletar ”Tuittu” jäi käyttämättä jalostukseen ja valitettavasti lupaava Ruotsiin myyty Besties Kalevala ”Lexus” jäi siis sekin kivespuutteiseksi. Lexus on osoittanut lahjakkuutensa niin radalla kuin verijäljelläkin.

L-pentue (syntynyt lokakuussa 2007) on ensimmäinen pentue, jossa molempien vanhempien taustalta löytyy Besties-koiria. Ronjan emän emä Iines on myös pentueen isän Elmon, FI KVA-R Softrack Evolutionin, isän emän emä. Pentue omaa niitä ominaisuuksia, mitä siltä hainkin eli sopivaa kokoa, kompaktia rakennetta ja innostusta vieheelle. Kaikki pentueen koirat ovat mukavasti mitoissa ja useampi on juossut maastosta sertejä kaudella 2009; Pulu on jopa napannut kahtena vuonna palkintopallisijoitukset Suomenmestaruuskisoissa. Sijoituksessa ollut Besties Lemmikki ”Minttu” jää jalostuksen ulkopuolelle, kun sen sydämestä on löytynyt fysiologinen sivuääni. Samanlainen sivuääni, joka ei haittaa koiran arkea tai edes rajoita sen kilpauraa, on todettu myös Mintun siskolla Pululla (Besties Linnanneito). Surullisin tapaus on pentueen "musta lammas" Ruuti (Besties Lepakkomies), joka jouduttiin lopettamaan ihmisiin kohdistuvan aggressiivisuuden takia alkuvuodesta 2010. Pentuesisar Minttu lopetettiin kesällä 2012 perheen muihin koiriin kohdistuvan aggression takia. Omalta osaltani Sussin linja tuntui hiipuvan tähän pentueeseen, joka on ollut kasvatushistoriani aikana opettavaisin kokemus monellakin tapaa. Alkuvuodesta 2011 saimme tiedon, että Elmon emä Cindy on todettu bully-geenin kantajaksi ja Elmon toisessa pentueesta kolme pentua ovat kantajia, joten on oletettavaa, että noin puolet L-pentueen koiristakin olisi kantajia. Olen suositellut koko pentueelle bully-testausta asian varmistamiseksi. Kaksi testattua pentua on osoittautunut kantajiksi.

Toukokuussa 2008 syntynyt M-pentue on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Besties-rottweilerpentue, koska pentueesta sijoitetulla nartulla (Besties Mustapippuri) todettiin perinnöllinen kaihi, mikä oli suuri pettymys, koska Pita olisi muuten kovasti mieluisa ja toiveittemme mukainen jalostusnarttu. Aika näyttää, tuleeko rottweilerkasvatukselle vielä jatkoa jossain vaiheessa.

Heinäkuussa 2008 syntyneen N-pentueen emänä on Ruotsista tuotu taustaltaan mielenkiintoinen Macawe Moon Princess Leia ja isänä kaksoiskäyttövalio Tuulikellon Berryco. Sijoituksessa oli kasvamassa SMM-2010 ja vuoden 2010 voitokkain maastojuoksija Besties Nippa Nappa eli Hertta, jota ei kuitenkaan tulla käyttämään jalostukseen, koska yksi pentueen uroksista sairastui epilepsiaan. Tästä pentueesta lähti Norjaan narttupentu ”Picka” Besties Nurin Kurin ja Ruotsiin urospentu ”Nitro” S VCH Besties Nysse Tulee. Nitro on samalla ensimmäinen valiokasvattimme, jolla lajina on verijälki. Pentue on osoittautunut lahjakkaaksi maastojuoksuissa ja muutenkin tuntuu omaavan erinomaista koulutettavuutta mm. TOKOon. Radalla sertivauhtiin ylsi Besties Näin on näreet "Vito", jolla on myös maastosta sertejä.

Kesäkuussa 2010 syntyi Hymyn kolmas ja samalla viimeinen pentue Hollannista lainassa olleen Oliverin kanssa. P-pentueesta sijoitukseen meni Hulda (Besties Panem Et Circenses), Saksaan muutti Hevi (Besties Pictor Ignotus) ja Alex (Besties Pro Et Contra) matkusti Blondien kasvattajalle rodun kotimaahan vuonna 2011. Hulda steriloitiin epämääräisten pissavaivojen takia kesällä 2012, joten tämä pentue jäänee ilman jatkajaa Suomessa. Heville on mahdollisesti suunniteilla jalostuskäyttöä Saksassa. Bitillä (B. Plusque Minusque) on saalistanut maastosta sertejä, Pippa (B. Poli Di Umbuendo) on kunnostautunut agilityradoilla ja näyttelyissä ja Jymy (B. Patris Est Filius) on juossut radalta sertin.

Keväällä 2011 syntyneen Q-pentueen emänä on Leia ja isänä Hymyn poika Ryppy (FI, EE MVA Pipsqueak Onnenlantti), joten tässä yhdistyy kaksi omaa narttuani. Kuusi pentua on kaikki virallisesti mitattu, niillä on tulos näyttelystä ja useampi treenaa innolla radalla ja maastoissa. Agilitykin tuntuu olevan näille kovasti mieleinen harrastus. Lilli (B. Q-Rankukka) on palkittu Kaunis Juoksija -palkinnolla sekä voittanut sertin näyttelystä ja on käyttövalio maastosta. Eka-sisko (B. Q-Sama) on juossut sertin maastosta. Pentueen iso vaalea diiva Luna (B. Q-Luisa) jäi meille kotiin Nillan harrastuskaveriksi. Luna on suorittanut ensimmäisenä whippetinä kestävyyskokeen (AD). Jalostuskäyttöä näille ei ole tulossa, koska pentueessa on ilmennyt ääniarkuutta ja eroahdistusta.

Talvella 2012 syntyi ensimmäinen Besties cane corso -pentue (Besties R-pentue), kun vietikäs Pokka astutettiin komealla ja erityisen tervepäisellä Cafulla. Tästä pentueesta meni narttupentu Pokan kasvattajalle Ruotsiin, toinen narttupentu Cafun kasvattajalle ja meille kotiin, isännän harrastuskaveriksi, jäi Rollo-poika. Sijoituskoteihin meni kaksi Rollon siskoa; Ansa ja Ruusu, joista Ansa on Besties Y-pentueen emä. Ruusu ei myöntynyt valitsemalleni urokselle, joten sille ei jälkeläisiä saatu. Rollo on suorittanut BH-kokeen ja MH-testattu hyvällä tuloksella. 

Keväällä 2012 kävin astuttamassa hienon lainanartun Tuikun (FI, EE MVA Jagodas Gingembre) Ruotsissa tyylikkäällä Enzolla (SE MVA Twyborn Tzigane) ja tästä tuloksena on Besties S-pentue eli Svenssonit. Maastosta sekä näyttelyistä sertejä ovat napsineet Svea (B. Stormskärs Maja), Niki (B. Snorkfröken) ja Muumi (EE MVA B. Stinky). Agilityssa on startannut Stella mukavalla menestyksellä. Valitettavasti tässä pentueessa Svealla on todettu trombosytopenia, joten koko pentue jää jalostuksen ulkopuolelle. Pentueen ainoa uros kuoli nuorena selittämättömäksi jääneeseen keuhkoverenvuotoon.

Helmikuussa 2013 syntyi vahvasti brittilinjainen ja -tyyppinen Besties Tee-pentue Blondielle ja Nonnylle. Kaikki pennut jäivät kv-mittoihin. Ettasta on saatu muotovalio ja sillä on maastosta yksi sert sekä Best In Field -tulos. Mokalla on näyttelyserti ja Edillä useampi maastoserti sekä paras uros-sijoituksia näyttelystä. Useampi Tee-pennuista treenailee myös agilitya, joten ehkä tuloksia saadaan myöhemmin myös siitä lajista. Tulevaisuuden jalostussuunnitelmia saattaisi olla Ettalla.

Kesäkuussa 2013 kävimme astuttamassa Tuikun Saksassa monipuolisesti lahjakkaalla ja suvultaan kiinnostavalla Dustylla (C.I.C. Multi CH Koseilata´s Dust On The Moon), joka on menestynyt niin maastojuoksuissa kuin näyttelyissäkin, myös rodun kotimaan suurimmassa näyttelyssä eli Cruftsissa. Besties U-pentueen koirien luonteisiin ollaan oltu erityisen tyytyväisiä. Maastoissa hienosti on menestynyt Ubi (FI KVA-m B. Upper Class), joka voitti mm. WH:n maastomestaruuden 2016 sekä on juossut neljä sertiä myös radalta. Lupaavasti uransa on aloittanut Urho (B. Ultra Royal) sekä Saksassa asuva Winnie (B. Unreal Zeal), joka on seurannut isänsä jalanjäljillä saavuttaen luokkasijoituksen Cruftsissa 2015 ja menestyen sekä näyttelyissä että maastopuolella käyttövalioksi asti. Sijoistunarttumme Pikka (EE MVA Besties User Friendly) on Besties A-pentueen emä.

Pokan toinen pentue (Besties V-pentue) syntyi maaliskuussa 2014. Isäksi valittiin luonteen ja käyttöominaisuuksien puolesta vahvat näytöt omaava FI MVA Cin Cin Corso Damore "Loco". Rodunomaista ja tasapainoista luonnetta Pokan ja Locon pennuilta tuntuukin löytyvän. Ulkomuodollisestikin tämä pentue on kokonaisuutenaan tasokkaampi kuin Pokan ensimmäinen. Flikka (FI MVA B. Villit Bootsit) oli erikoisnäyttelyn ROP vuonna 2015 junioriluokasta ja Varro-veli (B. Velikulta) vuonna 2016. Kaksi sertiä löytyy myös Whoopilta (B. Voimariini). 

Elokuussa 2014 syntyi sekalinjainen ja enemmän juoksupuolelle suuntautunut Besties W-pentue Tuikun tytölle Ellille (Just Nosy Emerald) ja kolmoisvalio Nikelle (Tuulikellon Ciaco). Pennut ovat kaikki mukavan kokoisia ja innostusta vieheelle tuntuu löytyvän. Kaksi ensimmäistä on startannut radalla (B. Washakie SERT-vauhtia) ja neljä maastoissa. Maastouransa aloittaneet ovat kaikki juosseet itselleen vähintään yhden sertin ja sijoituskoira Tiuku (EE JMVA Besties Wasabe) pääsi myös edustamaan Suomea EM-kilpailuihin Slovakiaan. Tiukulta löytyy myös kaksi tulosta rallytokosta. Tiukulle on pentue odotettavissa kesällä 2017.

Maaliskuussa 2015 syntyi sekalinjainen pentue (Besties X-pentue) kolmoisvalio Nikelle (Tuulikellon Ciaco) ja Blondielle. Seistemän viehättävää ja kv-mittoihin mahtuvaa Bond-tyttöä, joista ensimmäinen on jo startannut radalla ja muitakin sisaruksia on jo käynyt koejuoksuja juoksemassa. Maastossa startanneet viisi sisarusta ovat kaikki juosseet sertin. 

************************************************************

Corsolapsia

Tulevaisuuden suunnitelmia:

Sussista alkanut linja on lupaavan alun jälkeen kutistunut erilaisten vastoinkäymisten seurauksena, mutta toiveita jatkosta kannattelee vielä nuori Besties Z-pentue. 

Hymy tuli hankittua aikoinaan täydentämään Sussin linjaa, koska huomasin kasvattamieni urosten olevan kaikilla harrastuksen saroilla selkeästi narttuja menestyksekkäämpiä, enkä kuitenkaan itse voinut niitä jalostuksessa hyödyntää, koska ne olivat liian läheistä sukua nartuilleni. Hymy oli siis tarkoitus astuttaa jossain vaiheessa jollain omalla kasvatillani, mutta tämä ei ole toteutunut. Hymy on kuitenkin tehnyt Besties J-pentueen, josta minulla oli Vappu sijoituksessa sekä omalle kasvattajalleen Pipsqueak O-pentueen. Hymy teki vielä kolmannen ja viimeisen pentueen, Besties P-pentueen, josta ei sitten ainakaan narttujen kautta tullut jatkajaa tälle Sussin linjasta täysin poikkeavalle amerikkalais-englantilaiselle linjalle. Hymyn vahvuuksia ovat erittäin ystävällinen ja sosiaalinen luonne, erinomainen rakenne sekä innostus vieheeseen. Siinä missä Sussin linja ilmentää liioittelematonta vanhanaikaista tyyppiä ja särmikästä luonnetta, on Hymy kurvikas ja minun makuuni jopa hieman liioiteltu, mutta luonteeltaan erinomaisen miellyttävä ja helppo. Hymyn poika Ryppy (FI, EE MVA Pipsqueak Onnenlantti) on Besties Q-pentueen isä.

Leian pentue Peltsin kanssa on ylittänyt odotukset monellakin tapaa, mutta valitettavasti epilepsiaan sairastunut Frank (Besties Nimi On Enne) asettaa omat rajoitteensa pentueen jalostuskäytölle. Tiedossa on nyt myös se, että Peltsillä on toinenkin epilepsiaa sairastava poika aivan erisukuisen nartun kanssa, joten ainakaan siihen suuntaan ei kannata tätä sukua jatkaa. Koiriin erikoistuneen neurologin suosituksesta astutin Leian aivan toisensukuisella uroksella, jonka taustat epilepsian osalta olivat mahdollisimman hyvin tiedossa ja terveet. Q-pentue ei kuitenkaan vastannut riittävästi odotuksiin muiden ominaisuuksien osalta, vaikka epilepsiaa ei olekaan esiin tullut, joten sen osalta jatkoa ei ole luvassa.

Tulevaisuutta kasvatuksessamme edustavat brittituonti FI MVA Collooney Blonde Bombshell "Blondie" ja jalostuslainaan kaksi kertaa saatu FI, EE MVA Jagodas Gingembre "Tuikku" sekä Norjasta tuotu FI MVa, HeJW-13 Pendahr Vanity Fair "Muusa" jälkeläisineen. Kasvamassa on myös juoksulinjaisempi musta Crimdon Bell "Viiru" Ruotsista. Aika näyttää, että saadaanko siitä alkuvoimaa juoksupainotteisemmalle linjalle.

Corsojen osalta kasvatus jatkuu pienin askelin ja harvakseltaan. Kunnollisen jalostusmateriaalin ja asianmukaisten kotien löytäminen on haasteellisempaa kuin whippetien osalta, joten määrällisesti corsokasvatus jäänee sivurooliin.


Etusivulle

©Kennel Besties 2003-2017