Besties-kasvatustyön historiaa

Koiraharrastukseni alkoi jo varhain naapuruston koirien ulkoiluttamisella , mutta allergian takia sain oman koiran vasta murrosiässä. Ensimmäinen itse valitsemani rotu oli saksanpaimenkoira, joita olen myös kasvattanut kolme pentuetta 1990-luvun alussa. Whippet tuli meille sattumalta, kun kuulin Sopisco Sohvi-nimisen nartun ja 10 vastasyntyneen pennun olevan pikaisesti vailla uutta kotia. Parin päivän varoitusajalla minusta tuli 11 whippetin omistaja!

Sussi osoittautui aivan valloittavaksi persoonaksi. Innostuin harrastamaan sen kanssa pääasiassa näyttelyitä, olihan sen emä KANS MVA Sopisco Sähly aikakautensa näyttelytähti ja mm. BIS-voittaja. Sussista tuli vanhoilla päivillään muotovalio ja vuoden veteraaniwhippet 7-vuotiaana. Juoksuharrastustakin Sussin kanssa kokeiltiin, mutta nopeus ei koskaan yltänyt innokkuuden kanssa samalle tasolle ja tulokset jäivät vaatimattomiksi.


Sussin kanssa kehässä vuonna 1993

Rotuun ihastuneena päätin tehdä Sussilla vielä yhden pentueen ( Besties C-pennut ). Sillä oli ollut 2 pentuetta edellisen omistajan kennelnimellä Gaheli'n. Lopputuloksena syntyi harvinainen saldo whippetnartulle; 3 pentuetta ja yhteensä 30 pentua! Eikä joukossa ole yhtään kivesvikaista!

Sussin verenperintö on jatkunut useammassa Besties-pentueessa ja sukupolvessa; vahvimmin Besties L-pentueessa, jossa on ainoaksi jäänyt linjaus Sussin tyttäreen Iinekseen (FI KVA-r Besties Columba). 


Besties Linnanneito ja FI KVA-m Besties Lumpeenkukka

Sussin linja on monen yhteensattuman seurauksena jäänyt omassa kasvatustyössämme taka-alalle, mutta sen nimi löytyy edelleen usean menestyksekkään nykykoiran taustalta, mm. Luminuolen ja Softrack kenneleiden kautta. Besties Z-pentue on taas uusi paluu juurille, kun pentueen isänä on Sussin tyttärentyttärentyttärenpoika Usko. Sussin jälkeen whippetlaumaamme on liittynyt koiria niin juoksu- kuin näyttelylinjoistakin, mikä on osaltaan avartanut käsitystä rodun sisäisestä vaihtelusta ja antanut uutta näkökulmaa myös kasvatukseen. Koko perhe osallistuu harrastukseen ja lajivalikoimaan kuuluvat ainakin näyttelyt, maastojuoksut ja satunnaisesti ratakisat sekä uutena aluevaltauksena agility, josta tyttäremme on innostunut oman whippetinsä Lunan (Besties Q-Luisa) kanssa. Whippetimme Ronja (BH Besties Galatea) on suorittanut mm. käyttäytymiskokeen ja saavuttanut alokasluokan TOKO:ssa ykköstuloksen. Kasvattejamme kannustamme mukaan monipuoliseen harrastukseen ja kiinnostusta on ollut perinteisten lajien ohessa erityisesti agilityyn sekä verijäljelle, josta saimme uuden Besties-valion vuonna 2010 (S VCH Besties Nysse Tulee). Keskeisenä tavoitteenani on kasvattaa koiria, jotka ovat sekä ulkoisesti että käyttöominaisuuksiltaan rotumääritelmän mukaisia, terveitä ja hyväluonteisia. 

Perheen vahtikoiran virkaa hoitavat cane corsot Rollo (Besties Rio Ohoi) ja Flikka (Besties Villit Bootsit) sekä uusimpana tulokkaana Flikan tyttö Pimu (Besties Bööna). Ennen corsoja taloamme vahti rottweiler Hantta, joka muutti sateenkaarisillalle vuonna 2009 kintereen nivelrikon aihettamien kipujen takia. Rollon ja Flikan emästä Pokasta (AD Unico D-Fence) jouduimme luopumaan alkuvuodesta 2016 maksasyövän takia.


Finni ja Pokka

Etusivulle

© Kennel Besties 2003-2017